• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

Priporočamo

ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT IN TRŽAŠKI PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR PINKO TOMAŽIČ (ITA, SLO)

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič

Dirigentka: Pia Cah

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu (Italija) na pobudo bivših partizanov. Glavno poslanstvo zbora je prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva, združevanja, tovarištva, strpnostim, enakopravnosti med narodi ter sprejemanju različnosti v svetu brez meja.

Prvi dirigent in hkrati tudi eden od ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, bivši partizan, borec Prekomorskih brigad in zavedni Slovenec iz vasice Lonjer pri Trstu, ki je zbor vodil in predstavljal celih 25 let. Za njim je to vlogo prevzela Pia Cah, doma iz Križa pri Trstu, ki zbor vodi še danes. V vseh letih delovanja je zbor imel že skoraj 1000 nastopov. Tržaški pevci so partizansko in uporniško pesem ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej takratni Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi (Avstrija, Grčija) in v nekdanji Sovjetski zvezi.

Od začetka delovanja do danes se je v zboru zvrstilo več kot 500 članov (pevci, solisti, instrumentalisti in recitatorji), tako Slovencev kot Italijanov s (predvsem) tržaškega in tudi z goriškega Krasa ter Slovencev iz različnih krajev Slovenije. Zadnjih 15 let zbor bogatijo tudi ženski glasovi, repertoar pa obsega revolucionarne, delavske in narodne pesmi, ki jih izvajajo v različnih jezikih. 

Zbor trenutno šteje več kot 100 članov. Pevcev, ki v zboru pojejo že od samega začetka, je le še deset. So pa zato toliko bolj veseli novih moči, zlasti mladih z obeh strani (nekdanje) meje, ki so se v zadnjih letih pridružili zboru. Njihov prihod je zagotovilo, da bodo vrednote, za katere si Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič prizadeva že več kot štiri desetletja, živele tudi v prihodnje.

Ženski pevski zbor Kombinat

Dirigentka: Mateja Mavri

Ženski pevski zbor Kombinat je bil ustanovljen na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.

Članice zbora so združene v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Vedo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamejo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko vsi skupaj naredimo znosnejšega in lepšega.

Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. 

Obišči spletno stran , 2

S prijazno pomočjo: