• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

sobota

25.06.2016

21:00

Večerov oder

Koncert

Priporočamo

VLADO KRESLIN & MALI BOGOVI ● OKTTOBER

VLADO KRESLIN & MALI BOGOVI

Vlado Kreslin (vokal, kitara)
Iztok Cergol (violina, saksofon, harmonika)
Matjaž Ugovšek (kitara)
Luka Jerončič (bas)
Luka Ovsec (tolkala)
Gašper Peršl (bobni)
Tonč Feinig (klaviature)

Vlado Kreslin je bil rojen 29.11.1953 v Beltincih. Z glasbo je začel kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo leta 1970. Od takrat do leta '80 je kot pevec nastopal z bendi Špirit group, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu po tem se je priključil bendu Martin Krpan, ki je l. 1991, po nastopu pred Bob Dylanom na ljubljanskem stadionu, razpadel.

Konec 80ih se je Kreslin pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev - Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na slovenskem. Vzporedno je ustvarjal z različnimi glasbeniki, predvsem z Mirom Tomassinijem.

Z bendom Mali bogovi, ki je nastal v začetku 90-tih, in Beltinško bando, je Kreslin na odrih in nosilcih zvoka združil - in še združuje - včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi deluje zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče, 88-letni Milan.

Vlado pogosto sodeluje z mlajšimi slovenskimi in s priznanimi tujim glasbeniki (Allan Taylor,The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra, Ferus Mustafov...), preskakuje glasbene in državne meje in ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: "Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi."
Jutarnji list pa je zapisal: "Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk, blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske".

Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Je član Društva slovenskih pisateljev.

OKTTOBER

Milan Fras (vokal, kitara)
Nikola Stojanović (kitara)
Lan Falež (bas)
Gregor Božič (bobni)
Stalni gost: Peter Čaja (klaviature)

Mariborska skupina Okttober, ki deluje od leta 2009, je lani izdala prvenec, album melanholičnega melodičnega rocka, z naslovom 10. Na njem je poleg uspešnice Lep dan še devet drugih skladb.

V poplavi vseh slabih novic, vsakodnevnem poročanju o spopadih, težavah, stečajih, nemoči, je skladba Lep dan, ki je na radijske postaje prišla pred dvema letoma, pomenila odlično odskočno desko. Melanholični melodični rock, ki prinaša premislek o svetu, ki nas obdaja, obkrožen z značilnim kitarskim zvokom, je naletel na dober odziv. Radijske oddaje so skladbo vzele za svojo, fantje pa so zadnje leto dni namenili koncertiranju in snemanju prvega skupnega albuma, 10, ki je izšel konec lanskega leta.

Pevec skupine in avtor vseh desetih skladb, Milan Fras, ki nastajajo tudi s pomočjo solo kitarista Nikole Stojanovića, pravi, da gre za izbor iz sicer precejšnje množice skladb, ki so nastale v zadnjih šestih letih delovanja. Med njimi je tako poleg uspešnice Lep dan še pesem tedna z Vala 202, Sem kakor ti, zgodba o iskanju sreče izven nas, ki se tam ne skriva - Dlani in zadnji single Poišči me v pravljici. Za vse videospote je poskrbel mladi hrvaški režiser in ustvarjalec Dinko Šimac. Sicer gre za skladbe, ki so osebno izpovedne, življenjske, Milan pa pravi, da se pri ustvarjanju ne izogne kritiki trenutnega družbenega stanja.

Obišči spletno stran , 2

S prijazno pomočjo: