• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

torek

28.06.2016

21:30

Glavni oder - Trg Leona Štuklja

Folklorni festival Folkart

Priporočamo

28. FOLKART - otvoritev (ARG, FIJ, FIN, KAZ, CRC, SRB, SLO)


Folkart je pisana paleta neštetih barv ljudske tradicije z vsega sveta.

Mariborski folklorni festival, letos že 28. po vrsti, je poznan kot eden najvidnejših v svetu folklore. Letošnja pahljača nastopajočih skupin bo zato zelo široka – od Južne Amerike preko Evrope do Azije. Hlad oddaljene Finske bo razgrela strastna Argentina. Bivšo skupno domovino bodo zastopali vedno odlični Srbi, azijski del sveta pa nam bo predstavil mistični Kazahstan. Lepote tihomorskega dela sveta nam bodo pričarali člani skupine iz Fidžija, ki bodo merili moči z vročimi ritmi Kostarike.

Slavnostna otvoritev bo v torek, 28. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo vse skupine predstavile občinstvu s po dvema plesoma. Še prej pa se bodo folkloristi sprehodili po Lentu v veliki povorki. V sredo, 29. 6. in v četrtek, 30. 6. bo veliko folklornega dogajanja po samem mestu; dopoldan na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni, proti večeru pa ponovno ob reki Dravi po Lentu, pri Jurčkovem odru, ko se bodo nastopi prevesili v večerno rajanje na Glavnem in na Grajskem trgu.

Sobota, 2. julija bo še posebej vesela, glasna in pisana. Z dopoldanskimi nastopi na Grajskem trgu, veliko povorko skozi mesto vse do Europarka pa bodo skupine iz Argentine, Fidžija, Finske, Kazahstana, Kostarike, Srbije in Slovenije vabile na slavnostni zaključek na Trg Leona Štuklja, kjer bodo še zadnjič v tem letu odplesale vsaka po dva najboljša plesa za zvesto občinstvo. Folklorni teden bo ob nabrežju reke Drave zaokrožil veličasten ognjemet!

ARGENTINA

Gran Ballet Argentino, Cordoba

Umetniška skupina Gran Ballet Argentino je s 53-letno zgodovino neprekinjenega delovanja ena najpomembnejših koreografskih stvaritev Argentine. Upravičeno uživajo status vrhunskih umetnikov.
Njihova glavna značilnost so izvirne plesne stvaritve, v katerih dajejo velik pomen kretnjam, izražanju in sporočilnosti. So najvidnejši ambasadorji argentinske ljudske tradicije.

FINSKA

Motora, Joensuu

Skupina Motora je bila ustanovljena leta 1968. Mladi folkloristi zelo uspešno delujejo v svojem prostoru in spadajo v najvišjo kategorijo folklornih ansamblov na Finskem. Skupina slovi po svojih živahnih in zanimivih predstavah. Prihajajo iz mesta Joensuu v pokrajini Severni Kareliji na vzhodu Finske. Poseben poudarke dajejo Karelskim plesom.

FIDŽI

VOU Dance Company, Suva

Vou je eksplozivna in dinamična pacifiška skupina, izjemna izkušnja, ki nas popelje v raj na otočju, bogatem s starodavnimi zgodbami, tradicijo in kulturo. Skozi ples in glasbo Vou predstavlja mešanje starega in novega, tradicionalnega in sodobnega. Je vsestranska in mednarodno priznana plesna skupina, ki slikovito prikazuje zgodovino eksotičnega Fidžijskega otočja v južnem delu Tihega oceana.

KAZAHSTAN

Tugan Zher in Alkisa, Petropavlovsk

Iz dežele širnih step, domovanja mongolskih prednikov, katerih vodja je bil sam Džingiskan, iz dežele burne zgodovine, iz dežele ogromnega naravnega bogastva ter dih jemajoče lepote k nam prihaja zanimiv folklorni ansambel, ki navdušuje z izjemnimi predstavami, polnimi živahnosti in akrobacij. Spremlja jo edinstven glasbeni orkester.

KOSTARIKA

Inspiraciones CostarricensesSan José

To majhno, a čudovito deželo je Krištof Kolumb poimenoval Costa Rica – bogata obala. Časi španskega kolonializma so minili relativno mirno, zato je to danes urejena in stabilna država. Njeni prebivalci veljajo za ene izmed najsrečnejših ljudi na planetu, kar se odraža tudi skozi plese in glasbo skupine, ki prinaša le veselje. Svojo deželo že od leta 2004 uspešno zastopa po festivalih širom sveta.

SRBIJA

KUD Zora, Beograd

Ljudska plesna skupina Zora je bila ustanovljena leta 1992, v Beogradu. ZORA pomeni zgodnjo jutranjo zarjo, eno najlepših obdobij dneva. Predano in resno delo strokovnjakov že z otroki in mladimi jih je pripeljalo do statusa ene najboljših skupin v Srbiji. Skozi leta so sodelovali na več kot 1000 koncertih in več kot 50 mednarodnih folklornih festivalih.

SLOVENIJA

Akademska folklorna skupina Študent, Maribor

Ena najboljših akademskih folklornih skupin v Sloveniji deluje že 51. leto in je ni potrebno posebej predstavljati. Že 28 let zapored so tudi soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki je tudi z njihovo pomočjo postal eden najboljših folklornih festivalov Evrope ter preostalega folklornega sveta. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo zato, da se udeleženci Folkarta v našem mestu odlično počutijo in s seboj odnesejo nepozabne vtise.  
Ves preostali čas pa so predani folklorniki, izjemni ambasadorji ljudske tradicije, ki z mladostno energijo skrbijo za to, da izročilo prejšnjih rodov vedno znova najde prostor na domačih in tujih odrih. Vabijo jih na festivale po vsem svetu, domačim gledalcem pa se tudi na Folkartu predstavijo v vsem svojem sijaju – pripada jim čast, da s prvom plesom pričnejo folklorno dogajanje  v Mariboru, na zadnjem slavnostnem večeru pa ga tudi zaključijo.

Šaleško folklorno društvo Koleda, Velenje

Ustanovitelja te folklorne skupine sta Neva in Mile Trampuš, ki sta že na začetku sledila cilju ustvariti skupino, ki bi sledila ter dosegla kvaliteto najboljših folklornih skupin v Sloveniji. S trdim delom in vztrajnostjo sta to tudi dosegla, hkrati pa skupini vdihnila svojstvenost, ki je glavni prepoznavni znak skupine. Koleda tako uspešno goji ljudsko izročilo, pesmi in šege ter jih ohranja pred izginotjem. Ljudski ples sodi v kulturno zakladnico slovenskega naroda in mladi plesalci ter glasbeniki jo z veseljem poustvarjajo.

Folklorno društvo Kres, Novo mesto

Ustanovljeno je bilo leta 1975 v Novem mestu. Člani društva so ljubitelji, ki jih kljub različnim interesom ter starosti vežeta dobra volja in ljubezen do ljudske tradicije na Slovenskem. V otroških, mladinski in odrasli skupini, kot tudi pevski, veteranski, godčevski in tamburaški skupini je vključenih več kot sto trideset članov. Program društva obsega pesmi in plese slovenskih pokrajin Dolenjske, Bele Krajine, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Goričkega in Zgornjega Posočja. Njihov osnovni cilj je ohranjati ljudsko izročilo v čim manj potvorjeni obliki in na visoki kvalitetni ravni. Mnoga strokovna priznanja ter zadovoljstvo občinstva so nagrada za vztrajno delo in spodbuda za naprej.

S prijazno pomočjo: