• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

četrtek

30. 06. 2016Milena Zupančič navdušena nad Lentom in GT22

četrtek

30. 06. 2016

"Mesto je krasno, ko se toliko dogaja. Predvsem mi je všeč, da je program tako pester in raznolik in da si lahko ogledaš toliko stvari. Festival Lent bo gotovo tekel naprej, v to ne dvomim," je povedala.

Sinoči je Festival Lent obiskala slovenska igralska diva Milena Zupančič, ki sta jo na filmski pogovor povabila GT22 in Mobilni Udarnik. Pričakal jo je aplavz do zadnjega kotička zasedene terase agencije Galileo ob Židovskem trgu. S pogledom na lentovsko promenado pod seboj in navdušena nad dogajanjem v mestu in GT-ju je Zupančičeva nagovorila zbrane: »Zelo sem vesela, da sem tukaj. Nekaj bom priznala. Veliko sem bila v Mariboru in nanj imam same lepe spomine. Šele lani pa sem bila prvič tukaj na Židovskem trgu na večeru poezije v sinagogi. Navdušena sem bila nad tem koncem in se začudila, kako ga nikoli prej nisem imela prilike videti. Tudi danes nisem vedela točno, kam grem, in res sem vesela, da smo tukaj in da ste prišli.«


FOTO: Gregor Salobir, GT22

Zupančičeva je postregla s številnimi zanimivimi epizodami in prigodami iz svoje bogate kariere, predvsem pa poudarila, da moramo biti ponosni na svoje filme in igralce. »Ko včasih slišim, kako se ne moremo primerjati z velikimi filmskimi zvezdami ... Veste kaj, Brad Pitt ne bi mogel igrati v Moj ata, socialistični kulak!« je povedala in sprožila odobravanje in smeh med publiko. Piko na i pa je postavil nekdo iz občinstva: »Bi pa Polde Bibič lahko igral njegove vloge!« Na snemanje kultne komedije v bližnji Jarenini ima same lepe spomine, a ko je bila knjiga Toneta Partljiča še pred tem postavljena na odrske deske, kjer sta prav tako zaigrala Zupančičeva in Polde Bibič, so vsi mislili, da bo razočaranje.

»Ko pa se je zavesa dvignila, pa je nemudoma postala velik uspeh. Še pred filmom smo jo zaigrali več kot 150 krat. Bibič in Ivo Ban sta kot Štajerca lahko veliko improvizirala. Polde je imel včasih takšne, da nisi vedel, če boš zdržal na odru. Jaz kot Gorenjka sem se morala štajersko šele naučiti, seveda pa se nisem mogla tako dobro, da bi si lahko kar sproti izmišljevala.« Ekipa je bila tako na snemanju filma, ki ga je režiral Matjaž Klopčič, že uigrana, veliko časa pa takrat preživela tudi v Mariboru. »Imeli smo se čudovito. To so najlepši spomini.« Predvsem je hvaležna, da je imela tako v tem filmu kot nasploh takšne odlične igralske partnerje, brez katerih tudi sama ne bi mogla tako blesteti.

»Mesto je krasno, ko se toliko dogaja. Predvsem mi je všeč, da je program tako pester in raznolik in da si lahko ogledaš toliko stvari. Festival Lent bo gotovo tekel naprej, v to ne dvomim, bi pa apelirala na vse odgovorne, da bi znova trajal tako dolgo, kot je prvotno, saj bi ga lahko obiskalo še več ljudi,« je bila navdušena nad Lentom. Zato ji je bilo žal, da je morala hitro po pogovoru in ogledu GT22, ki jo je s svojimi številnim aktivnostmi, predvsem pa Fotografskim muzejem Dragiše Modrinjaka in Intimnim odrom prav tako fasciniral, Maribor zapustiti, saj je imela vaje za novo predstavo. Da, kljub upokojitvi je še naprej aktivna, eno za drugo pa še vedno pobira tudi odmevne igralske nagrade: Viktorja, naziv Evropske igralke 2015, nagrado Bert za življenjsko delo na področju igre, zlati red za zasluge predsednika države …


FOTO: Gregor Salobir, GT22

Nazaj na Novice