• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

petek

01. 07. 2016Kultur Shock in Edo Maajka na Lentu prvič skupaj na odru

petek

01. 07. 2016

Na Večerovem odru bodo od 20. ure naprej na tradicionalnem koncertu Piše se leto nastopili Kultur Shock, Edo Maajka, Brkovi in Koala Voice.

Malo je skupin, ki uspejo povezati raznolike glasbene stile in ustvariti svojega, še manj pa koncertov, ki te skupine združujejo na istem odru. Kaj bi dejali na politično nekorektno mešanico punka, rocka, heavy metala in elektronike v enakozvočju s hip hopom ter balkanskimi ritmi? Prav takšen spektakel letos obljubljajo koncerti Piše se leto 2016 na Večerovem odru!

Takšno nemirno sožitje predstavlja prav skupina Kultur Shock iz Seatlla, ki se po več kot 1000 koncertih po Ameriki in Evropi še vedno upira etabliranim kategorijam in ostaja na neoznačenem teritoriju. Skupino sestavlja šest članov različnih kulturnih ozadij in stilov, ki so svoje pristope in naklonjenost do raznolike glasbe zlili v svoj nenavadno prepoznaven žanr. Kritiki jih primerjajo z Manu Chao, Gogol Bordello, Gang of Four in the Pogues, poleg njih pa so igrali tudi z ikonami kot so Iggy Pop, The Whalers, Sepultura in Burning Spear. Skupina je tako zaslovela po svojih edinstvenih koncertih, na katerih že legendarno opravičujejo svoje ime.

»V nastope tudi po 20 letih dajemo vedno vso svojo energijo in odigramo vsako pesem, kot da je naša zadnja,« je na tonski vaji popoldne povedal frontmen skupine Gino Yevdjevich. Letos so tudi na odru končno združili moči z dolgoletnim prijateljem Edom Maajko. »Že več let se skušamo najti za sodelovanje, a že naši člani benda so iz treh različnih kontinentov. Ko sem bil letos doma v Sarajevu, on pa v Zagrebu, sva se končno ujela za teden dni in skupaj napravila pesmi Staza manjine in Sloboda. Najino sodelovanje pa se je izkazalo kot najbolj naravna stvar. Danes bomo skupaj izvedli ta dva komada in še nekaj drugih.« Obiskovalci Lenta jih bodo lahko v živo slišali prvi v Evropi, saj prav pri nas začenjajo evropsko turnejo, na kateri bodo v 45 dneh odigrali 30 koncertov. »V mojih letih človek hoče igrati, a ga nihče ne želi več poslušati. Z nami je drugače, tako da moram biti zadovoljen in hvaležen,« je dodal Gino in zaključil: »Krasno je tukaj v Mariboru, boljše ne gre.«

Brezkompromisno divja je tudi zagrebška skupina Brkovi, ki združuje elemente heavy metala, punk rocka in turbofolka! Zvesto publiko so si pridobili s svojimi vizualno izjemno izpeljanimi nastopi, ki temeljijo na energičnem trku punka in narodne melodike. Vedran Pehar se tudi sam veseli, da bo lahko oder delil s takšnimi glasbeniki, kot so Kultur Shock, Edo Maajka in DJ Soul. »Mislim, da so dovolj dobri razlogi, da danes pridete na koncert. Tudi jaz bi, če ne bi nastopal. Mi smo zadovoljni že s povabilom, saj smo dolgo čakali na to priložnost, da lahko nastopimo tukaj na Lentu, ki ga dobro poznamo in spremljamo.« Pehar sicer dobro pozna Maribor, saj je tudi občasen obiskovalec Pekarne, zato mu je zelo všeč, da imajo zdaj že na letni ravni pri nas koncerte. Nenazadnje praktično v enoletnih razmikih Brkovi izdajajo albume in od lanskega nastopa na Štuku je že nastal novi Torzo Dade Topića, ki ga bodo predstavili tudi nocoj na Večerovem odru. »Za danes smo pripravili hitrejši enourni nastop, ki pa bo tudi toliko močnejši. Skupina me je prepričala, da ne čvekam toliko med nastopi in kradem časa drugim,« se je sogovornik pošalil za konec.

Nazaj na Novice