• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

petek

01. 07. 2016Oče afrobeata danes na JazzLentu

petek

01. 07. 2016

Po včerajšnjem spektaklu oder Minoriti danes zavzema oče afrobeata, Orlando Julius, ki zadnje dni raziskuje naše Festivalsko mesto!

Oder Minoriti je včeraj gostil prav posebne goste, ki so obiskovalce Festivala popeljali na izjemno glasbeno pokušino. Kaj drugega pričakovati od Johna Scofielda  po skoraj 50 lastnih in več kot 200 sodelujočih albumih ter svežim grammyjem na polici? V družbi edinstvenega bobnarja Marka Guliane, ki je odbobnal zadnji album David Bowieja ter pianista Brada Mehldaua, ki ima v žepu kar pet nominacij za grammyja, v zadnjem desetletju in pol pa je pobral vse možne nagrade, smo včeraj lahko slišali bolj osebno interpretacijo ter fuzijo njihovega dela.

Ta osebna nota pa bo v središču dogajanja tudi danes! Ne le, da bo izjemno živ in karizmatičen Orlando Julius dodal svojo interpretacijo bogati afriški glasbeni tradiciji, s seboj namreč prinaša svoj lasten stil oziroma žanr, ki odlikuje večino velikanov afriške glasbe. Orlanda je zadnje dni bilo mogoče videti na mariborskih ulicah, njegovi dnevni sobi ArtKamp ter praktično vseh koncertih Festivala! Med svojim koncertom so ga opazili tudi Bixiga 70, katerim afrobeat in brazilska tolkalska tradicija tvori hrbtenico njihovega ustvarjanja in ga nemudoma povabili na oder. Mojstra saksofona seveda ni bilo potrebno posebej prepričevati in kmalu so skupaj občinstvo popeljali na neoznačen teritorij med karibskimi tolkali in afriškega saksofona. Po častnem krogu je Orlando odplesal nazaj med občinstvo, a je nato kar hitro priplesal nazaj na oder, se udobno namestil med bonge ter dajal ritem 10-članski zasedbi. Skoraj ga je že premamila pozavna, a je medtem zapazil prazen mikrofon ter se lotil še petja.

Tako je obiskovalcem Festivala dal vedeti, da se zaveda, da so pred njim na tem odru nastopali drugi velikani te tradicije kot so Ebo Taylor, Tony Allen in Hugh Masekela, sam pa je bil navdih za Fela Kutija. »Fela je po tem, ko se je vrnil iz študija v Angliji v moj klub prihajal vsako soboto na koncert. Tako sva se spoznala in začela sodelovati,« je opisal enega najbolj znanih afriških predstavnikov afrobeata. Britanski Guardian je Juliusov stil opisal kot odliko pozitivne mešanica afriškega highlifa in afrobeata z elementi ameriškega soula in RnB-ja. »Ta zmes je nastala po sili razmer. Ko sem zapustil Nigerijo in odšel v ZDA, sem najprej delal glasbo za filme, kjer sem pomagal zliti zelo avtohtono afriško glasbo z modernimi elementi ameriške glasbe. Kar je nastalo ni bil funk, ne soul… Iz tega se je rodil moj stil, ki je nadgradnja highlifa skupne glasbene tradicije Nigerije, Gane, Toga in drugih,« je razlagal neuničljivi Orlando.

Na Festivalu Lent se bo predstavil s skupino Heliocentrics z londonske psihadelične jazz scene, ki je skupaj z njim posnela analogni album Jaiyede Afro, ki ga predstavljajo tudi na Lentu. »Ime albuma nosi ime skupine moje matere, s katero sem redno odhajal na vaje. Edino tam sem imel priložnost opazovati ter igrati na instrumente, ki so hitro postali del mene.« S skupino je album posnel ne le analogno, temveč tudi na aparature s katerimi je pilil svoj stil in z njim tudi zaslovel. »Takšna glasba je zanimiva, ker lahko opazujete razlike med highlifom in afrobeatom na osebni noti. Moj pristop je zvarek različnih glasbenih stilov,« je odgovoril na vprašanje kaj lahko danes pričakujemo na odru.

V Nigeriji je na koncertu spoznal tudi Jamesa Browna, s katerim sta hitro bila na isti valovni dolžini. S seboj je James v Ameriko odnesel tudi Orlandovo glasbo, njegov komaj Ijo Soul pa lahko prepoznate tudi v neminljivem Brownovem komadu I got you (I feel good). Tako pa se Orlando počuti tudi na Festivalu Lent. »Izjemno uživam na Festivalu, saj združuje toliko različnih dogodkov, predstav in ljudi, ki skupaj ustvarjajo pozitivno energijo in občutke. Rad bi se zahvalil organizatorjem, da imamo priložnost našo glasbo ne le predstaviti vašemu občinstvu, temveč tudi uživati na Festivalu,« je o Lentu še povedal Orlando. Z otroško ljubeznijo do glasbe in neuničljivo energijo mladostnika ustvarja ne le glasbeni stil temveč stanje misli in duha, ki ga bo zagotovo prenesel na občinstvo danes na odru Minoriti ob 22-ti uri!

 

 

Nazaj na Novice