• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

torek

28. 06. 2016Ulično gledališče Ane Desetnice

torek

28. 06. 2016

Kotičke, promenade, ulice, dvorišča, kot tudi igrišča zadnje dni polnijo sumljivo srčne predstave, ki bodo ogledalo družbi po mestu nastavljale vse do konca Festivala!

 Končno so se mestne ulice le začele polniti s komičnimi prikaznimi, njihovimi drznimi pripomočki ali nedefiniranimi sporočili, ki nikoli ne pozabijo dati misliti, kot tudi pričarati nasmeha na obrazih tistih nagajivih najmanjših kot predrznih starejših. Ulični festival Ana Desetnica je v polnem razmahu in po dobrem ogrevanju pripravlja nove predstave! Kot drzna nadebudnica Ana po mestu išče tudi nove kotičke na katerih lahko vzganja svoje norčije.

Letos lahko ulično gledališče spremljamo na povsem novi lokaciji Žički dvor, kjer se zanimive stvari začno dogajat ob osmi uri zvečer, prav danes pa se tam mudi najboljši klovn po Charliju Chaplinu Andrej Tomše, ki se poigraval s kristalnoKroglo. Ker smo po dobri predstavi že pošteno lačni, na Festivalu pa diši za vsakim vogalom, bodo že naslednji dan v lutkovno-kulinarični predstavi postrežene Palačine a la Marcel, ki je recept prinesel seboj naravnost iz Francije! Znova polni energije pa nikakor ne velja zamuditi najbolj ekcentričnega dvornega norčka Rumpel iz Avstrije, ki je nastopal že v več kot 50 različnih državah in njihovih kraljevih ter manj kraljevih dvorcih, kjer je kralj šaljivcev in nepredvidljivi improvizator razvil svojo lastno znamko nesmisla!

Ana Desetnica je svoje zatočišče našla tudi na Glavnem trgu, kjer smo včeraj in predvčerajšnjim lahko uživali ob sejmiščnem cirkusu Čudoviti svet Brunette Bros iz Danske, danes in jutri pa bo tam med 17-to in 20-to uro zvečer deloval pravi pravcati ekološki, iz starih zavrženih predmetov sestavljen cirkus Vrtiljak najdenih predmetov, ki deluje po 100 let starem preverjenem principu človeške gonilne sile ter v svoja nenavadna vozila vabi začudeno občinstvo. Vsaj nenavaden pa je, milo rečeno, spektakel zadnjega dne ob 22-ti uri imenovan Stockholmski sindrom, ki je spektakel zvoka, pirotehnike, svetlobe in akrobacij! Festivalu je skupina že pred leti pošteno dvignila temperaturo, ko si je občinstvo vzela za talce, kjer so kulturne norme in vrednote hodile po tanki liniji med ustvarjalnostjo in destruktivnostjo. Včasih je potrebno kaj zažgati, da lahko na novo gradimo!

Prav takšen spektakel pa se bo odvil že danes na Rotovžkem trgu, ki nas na svoje vragolije vabi v naslednjih dneh ob 22-ti uri. Danes nikakor ne gre izpustiti izjemne predstave Pozabljeni zobniki časa, kjer globoko v gozdu živi Čarovnik, ki se na vse pretege trudi obvladati Čas. Na nek igriv dan Zajec odkrije Čarovnika ter seveda zamoči njegov eksperiment. Vizualno izjemna predstava je navdih in mešanica Alice v čudežni deželi ter Pravljice o izgubljenem času  Eugena Schwartza, ki z mešanjem nadrealizma in humorja, plesa in cirkusa nagovarja tako mlajše kot starejše. Že jutri pa naravnost iz Amerike prihajajo Klicanja duha morskega kapitana, ki tava po oceanskem dnu. Predstava je poetični poklon morskim sirenam, navdihnjen z izzivom podnebnih sprememb. Metaforični jezik govori o transformacijah in se izraža z akrobacijami veščih hoduljarjev. 30. junija pa se tam mudi francosko-hrvaška akrobatska naveza Krogi z vragolijami na tleh in v zraku!

Prazna pa seveda ne bo ostala niti Promenada na Lentu, kjer se predstave zgodijo ob 19:30 ob Sodnem stolpu ter svojo pot nadaljujejo po promenadi. Tam sta že včeraj človeškost iskala Decourchelos & Clamyo iz Francije ter Kolumbije, ki bosta vajo ponovila še 1. julija. Danes pa bodo prostor ob dravskem nabrežju prevzele Ženske - Femmes, ki kot zoprne revolucionarne babnice iščejo nov smisel socialne pravičnosti ter sprejemajo provokacijo kot način življenja, v te pa seveda vabijo tudi občinstvo! Ponovno jih bomo imeli priložnost videti še 30. junija!

 

Nazaj na Novice