• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

četrtek

30. 06. 2016Program Festivala polni prizorišča

četrtek

30. 06. 2016

Včerajšnji dan je poskrbel za nabito polna prizorišča, bogat program pa to obljublja tudi danes!

Prijetna poletna vročica je kot nalašč klicala po oddihu v zeleni dnevni sobi Festivala, kjer je ArtKamp poskrbel za osvežujočo kreativnost, Šport Lent pa za dodaten dvig adrenalina, oba, ključno z ArtMar tržnico pa tudi danes skrbijo za pestro dogajanje. Prav pred slednjo se bo danes zgodil že 28. Folkart, kjer se nam bodo predstavile skupine iz Finske, Argentine in Fidžija, celotna predstava pa se bo odvila tudi na promenadi ob dravskem nabrežju ob 19-ti uri.  Finci se bodo še enkrat ob 16-ti uri predstavili v Marprom areni, medtem ko bodo mlajši člani iz Makedonije in Češke v okviru 18-tega otroškega Folkarta nastopali v parku na odru Triglav ob 17-ti uri. Za ohladitev med lentanjem pa bo skrbela Lent plaža, kjer se bo možno okopati, spoznati potapljaško opremo ter podvodni ribolov.

Ko se je dan prevesil v večer pa smo trčili ob bogat lentovski program, kjer se je bilo znova nemogoče udeležiti vseh izjemnih koncertov in dogodkov. Za ogrevanje je poskrbel Vasko Atanasovski trio na Jurčkovem odru, medtem ko so plesne čeveljce brusili na Swing večeru v Salonu uporabnih umetnosti. Vsekakor nismo mogli mimo do zadnjega kotička razprodanega Đorđe Balaševića, kjer Đole seveda ni mogel iz svoje kože, saj je 'širokolentil' o malih tegobah in velikih uspehih. Skozi svoj značilen črni humor ter oborožen z majico »Lexit« je Festivalu Lent izrazil svojo brezpogojno podporo in pripadnost ter zagotovil, da se ga vsekakor bomo znebili, pa četudi se Glavni oder skozi Lexit prestavi na Piramido!

Prava plesno-glasbena poslastica pa se je medtem odvijala na JazzLentu, kjer so brazilski Bixiga 70 prestavljali občinstvo z enega konca na drugega ob pomoči afrobeata, brazilske tolkalske tradicije, karibskih primesi, gvinejske malinké ter sambe in cumbie. Skupina, katere ime se spogleduje s skupino Fela Kutija Africa70, ima torej močno tradicijo afrobeata in 10 članska zasedba je skoraj ponorela, ko so ugotovili, da je med njihovim občinstvom eden in edini Orlando Julius, eden izmed začetnikov afrobeata, ki bo na istem odru nastopil ta petek s skupinoHelicentrics! Enemu največjih mojstrov saksofona seveda ni bilo potrebno dvakrat reči, da se je skupini pridružil na odru in brazilsko-karibske tolkalce zavil v svoj edinstven zvok, medtem ko je občinstvo že plesalo po odru.

Tudi danes nikakor ne smete zamuditi izjemnega programa Festivala Lent, ki vam v enem večeru ponuja tri predstave uličnega gledališča Ane Desetnice s Femmes – Ženske na promenadi ob 19:30, nadobudnega klovna Rumpel na Žičkem dvoru ob 20-ti uri ter akrobatsko predstavo Krogi na Rotovžkem trgu ob 22-ti uri. Razvajal vas bo tudi Jurčkov oder s klasičnim pristopom do moderne glasbe Tosca beat in Danijelom Vezojem, v Salonu uporabnih umetnosti pa bo Nuško Drašček zamenjalaAlenka Godec.  Sodni stolp vas bo razvajal z modernim pristopom Vita Mareče do flamenka, medtem ko bodo na Večerovem odru strašili Borghesia in Werefox. Vrhunec večera pa je vsekakor ekipa, ki se je v Evropi premierno zbrala prav na Festivalu Lent! John Scofield, Brad Mehldau in Mark Giuliana imajo v svoji zbirki najbrž čisto vse svetovne nagrade, ki si jih lahko zamislimo, tako da tega glasbenega popotovanja vsekakor ne morete izpustiti!

 

 

Nazaj na Novice