• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

ponedeljek

27. 06. 2016Festivalski pokrovitelji pripravljajo!

ponedeljek

27. 06. 2016

Pestro, razgibano in domiselno. Aktivnosti, ki jih na Festivalu Lent pripravljajo festivalski pokrovitelji.

Nova KBM že 24. leto podpira Festival Lent

S festivalskim dogajanjem se utrip Mariborskih ulic pospeši. Zakorakajte z nami v poletje ob Dravi. Kaj še pripravljamo v naslednjih dneh?

Nova KBM se kot glavni generalni pokrovitelj tudi letos pridružuje Festivalu Lent, odmevni kulturni prireditvi mesta Maribor. Kulturna doživetja, ki jih nudi festival, v Novi KBM že tradicionalno podpiramo. Kako ne bi, saj se ključne prireditve mednarodnega kova dogajajo kar pred našimi vrati poslovalnice Centrala Maribor na Trgu Leona Štuklja. Tako imamo priložnost uživati v nastopih svetovno znanih folkloristov v okviru Folkarta, najboljših predstavah Slovenskega narodnega gledališča Maribor in številnih drugih.

Preden pa vsak večer okusimo barvit kulturni program, se festivalski dnevi pričnejo v Dindinovem magičnem svetu v okviru Art Kampa. To je svet športnih poligonov, kjer se naši najmlajši preizkušajo v številnih športnih izzivih. Ne manjka ne hodulj, poletnih smuči, ovir, tunelov, trampolinov, nogometa, košarke, skokov v daljino, adrenalinskih kolesarskih prog in še marsikaj. Vse to pod budnim očesom športnega pedagoga in Dindinovih pomočnic, z namenom da lahko skrbni starši v varni senci krošenj sedejo na futuristični ležalnik in najdejo tudi kak trenutek zase.

Kot pa se za magičen svet spodobi, smo v naše vrste povabili vrhunske športnike, zveste ambasadorje Nove KBM. Nekaj smo jih že gostili. Dindinov tek, ki se ga je udeležilo več kot 300 otrok, sta otvorili Danaja Grandovec in Sabina Veit. Da je smučanje mogoče tudi poleti, sta dokazala biatlonca Klemen Bauer in Miha Dovžan. Še več jih je na sporedu za naslednje dni.

Manjkal ne bo niti Filip Flisar, kateremu akrobatski športni izzivi niso samo poletna popestritev ampak stalnica v življenju. Pogovor z njim bo gotovo zanimiv. Zgovornega in simpatičnega »Brkota« lahko v številu izgovorjenih besed premaga samo raper Zlatko, ki bo zarepal znan poletni hit »Živim lajf«. Mariborski mestni park se bo proti koncu festivala obarval vijolično z nogometaši NK Maribor in gostil postavne visoke odbojkarice Nove KBM Branik.    

Do magije pa žal ne pride z branjem. Skoči v lahkotna poletna oblačila in se nam pridruži. Poskrbljeno je tudi za presenečenja. Vsak opravljen športni izziv ti namreč prinese žig. Z zbranimi šestimi žigi in izpolnjenim kupončkom pa sodeluješ v številnih nagradnih igrah.  

Ker pa razgibani dnevi, ki se zavlečejo tudi pozno v noč, zahtevajo tudi kak dinarček ali dva, vam je na dravskem nabrežju v osrčju dogajanja na voljo mobilni bankomat.

Tudi na osvežitev, ki pritiče vročim poletnim dnem, nismo pozabili. Vabljeni na blazing, adrenalinske skoke v vodo, ki te izstrelijo visoko v zrak s pristankom v vodi, ki jih zmorejo največji »Sveta vladarji«.

Se vidimo! 

Dindinov magični svet Nove KBM

Prvi dnevi pod krošnjami Art Kampa so že za nami. Kaj se bo še dogajalo v naslednjih dneh v Dindinovem magičnem svetu v okviru Festivala Lent?

Poletne počitnice, kot že tradicionalno, naš Dindin preživlja aktivno v Art kampu Festivala Lent. To je svet športnih poligonov, kjer se naši najmlajši preizkušajo v številnih športnih izzivih. Ne manjka ne hodulj, poletnih smuči, ovir, tunelov, trampolinov, nogometa, košarke, skokov v daljino, adrenalinskih kolesarskih prog in še marsikaj. Vse to pod budnim očesom športnega pedagoga in Dindinovih pomočnic, z namenom da lahko skrbni starši v varni senci krošenj sedejo na futuristični ležalnik in najdejo tudi kak trenutek zase.

Kot pa se za magičen svet spodobi, smo v naše vrste povabili vrhunske športnike, zveste ambasadorje Nove KBM. Nekaj smo jih že gostili. Dindinov tek, ki se ga je udeležilo več kot 300 otrok, sta otvorili Danaja Grandovec in Sabina Veit. Da je smučanje mogoče tudi poleti, sta dokazala biatlonca Klemen Bauer in Miha Dovžan. Še več jih je na sporedu za naslednje dni.

Manjkal ne bo niti Filip Flisar, kateremu akrobatski športni izzivi niso samo poletna popestritev ampak stalnica v življenju. Pogovor z njim bo gotovo zanimiv. Zgovornega in simpatičnega »Brkota« lahko v številu izgovorjenih besedpremaga samo raper Zlatko, ki bo zarepal znan poletni hit »Živim lajf«. Mariborski mestni park se bo proti koncu festivala obarval vijolično z nogometaši NK Maribor in gostil postavne visoke odbojkarice Nove KBM Branik.    

Do magije pa žal ne pride z branjem. Skoči v lahkotna poletna oblačila in se nam pridruži. Poskrbljeno je tudi za presenečenja. Vsak opravljen športni izziv ti namreč prinese žig. Z zbranimi šestimi žigi in izpolnjenim kupončkom pa sodeluješ v številnih nagradnih igrah.  

Se vidimo!

27. 6. ob 18.00: Filip Flisar
29. 6. ob 18.00: Zlatko
30. 6. ob 18.00: NK Maribor
1. 7. ob 18.00: Odbojkarice Nove KBM

Dindinov magični svet v Art kampu, vsak dan festivala od 10:00 - 13:00 in 16:00 - 20:00.

Spoznajte delo varnostnika s pomočjo pokroviteljev festivala Varnost Maribor

Da bi bolje spoznali delo varnostnika ter osvojili kakšno lekcijo iz samoobrambe, smo za vse obiskovalce Art kampa pripravili predstavitveni trening borilnih veščin in samoobrambe.

Delo varnostnika je zelo zahtevno in velikokrat precej kondicijsko naporno delo. Inštruktorji iz Poslovnega sistema Varnost Maribor nam bodo skupaj s Karate klubom Kovinar predstavili osnove borilnih veščin ter nas seznanili zakaj je za varnostnika pomembna dobra fizična pripravljenost.

KARATE
Karate je borilna veščina, dandanes vse bolj uveljavljena kot športna panoga, ki se je razvila na japonskem otoku Okinawa, od tod dalje pa prenesla na Japonsko in Kitajsko ter nadalje po vsem svetu. Poznanih je veliko stilov in šol karateja, temeljne in najbolj razvite so sledeče: SHOTO-KAN (šoto-kan), SHITO-RYU (šito-rju), GOJU-RYU (godžu-rju) in WADO-RYU (wado-ryu). Kljub temu ostaja vsebina in bistvo karateja enako, kajti vse šole izhajajo iz enake filozofije in duhovnosti.

Beseda karate je japonskega izvora in pomeni ''prazna roka'' (jap: kara – prazno; te – roka), nekateri pa to navezujejo tudi na prazen duh (misli) človeka, ki se s karatejem ukvarja. 

Sodelujejo člani karate Karate kluba Kovinar Maribor pod mentorstvom trenerja Darka Zariča, nekajkratnega državnega prvaka in mednarodnega sodnika. Najprej bodo nastopili začetniki oziroma učenci z belimi pasovi, in sicer s prvo šolsko kato PINAN NIDAN, v nadaljevanju pa bodo izvedli nekaj borbenih tehnik s poudarkom na obrambi.
Poleg treniranja borbenih tehnik k "praznjenju" duha pripomore tudi treniranje kat. Kata je japonska beseda in pomeni obliko, formo, stil. Načeloma kata predstavlja borbo z navideznimi nasprotniki.
Kot drugi bodo nastopili starejši učenci od rumenega do zelenega pasu. Izvedli bodo zadnjo in najtežjo šolsko kato PINAN GODAN, plod dela mojstra MABUNI-ja. V nadaljevanju bodo učenci prikazali še borbene tehnike IPPON KUMITE, prav tako s poudarkom na obrambi.
Za zaključek se bo predstavila Maša Simonič, nosilka edinih dveh slovenskih ženskih medalj z Evropskih prvenstev v katah, za samostojno R. Slovenijo. Maša je aktualna evropska podprvakinja, 9-kratna državna prvakinja v vseh starostnih kategorijah in zmagovalka zadnjega Svetovnega pokala za mlade do 21 let. Predstavila se bo s kato:
CHATANYARA KUSHANKU (fon. ČATAN-JARA KUŠANKU). Kata nima neposredno znanega prevoda, sicer ima ime po vasi na japosnkem otoku Okinawa. Nastala naj bi v letih 1742-1812, velja pa za najdaljšo in tehnično najbolj kompleksno kato.  

Vabljeni!

Stripoteka – Večerkova delavnica z dr. Horowitzem

28. in 29. VI., 16.00–20.00
Kako ustvariti svojo stripovsko zgodbico? Zgodba, risanje in pisanje pod budnim očesom prvega peresa stripa. Posvet in nasvet in strip je nared. Vabljeni na delavnico z dr. Horowitzem, Večerovim karikaturistom in avtorjem stripov.
◊ Ciril Horjak, Večer

Vse o energiji s Strelo in Plinkom

Energija Plus
OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE OD 24.6.-2.7.2016

Pripravili bomo sklop treh različnih delavnic, ki se ponovijo v ciklu treh dni. Na vsaki delavnici je vključena obrazna poslikava na temo, ki jo izvajamo.

1. EKO HIŠKA
Izdelujemo hiške (na trši karton odtisnjeni vaši modeli hišk, ki jih otroci izrežejo, pobarvajo in sestavijo, hiškam dodamo sončne kolektorje, ki jih izdelamo in z njimi opremimo naše Eko hiške)

2. SUPER EKO JUNAKI
Spremenimo se v super junake Strelo in Plinka. Izdelali si bomo pas, očala in strelo za Strelo. Naredili si bomo Strelino frizuro z rdečimi gumicami. Za Plinka bomo naredili očala pas in modre lase (kapa iz modrega papirja) v obliki njegove frizure...

3. ZEMLJA - ZEMLJICA; MOJ DOMEK
Naredili si bomo vetrnice, ki jih bomo doma dali k našim eko hiškam kot mini vetrne elektrarne. Zraven bomo izdelovali tudi ribice iz recikliranega materiala.

Nazaj na Novice