• 24.6. - 2.7. 2016
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

ponedeljek

27. 06. 2016Jazz podij v treh dejanjih

ponedeljek

27. 06. 2016

Festival Lent tudi letos organizira Jazz podij, kjer lahko na treh koncertih prisluhnete trem projektom pod vodstvom naših najboljših glasbenikov!

»Včasih so razni lokalni bari dajali zatočišče glasbenikom kot so bili Miles Davis, Bill Evans, King Cole in mnogim drugim. Prepoznavamo, da je takšen koncept dandanes že izumrl, prepoznavamo pa tudi velikansko zapuščino, ki je njegova posledica. Prav ta ideja je postavljena tudi v središče Jazz podija, ki je letos organiziran v treh koncertih. Česa takšnega tukaj še nismo videli, saj je po številu nastopajočih ta podij tudi daleč največji,« je dejal producent JazzLenta David Braun. Prav lokalne posebnosti so tiste, ki dajejo pečat in usmerjajo celotno glasbeno zvrst, kot se je to zgodilo v zgornjih primerih. To idejo podpira tudi Festival Lent in zato vsako leto najboljšim slovenskim glasbenikom odstopi svoja prizorišča, kjer lahko sami uresničujejo svoje ideje in projekte ter jim omogoča prostor medsebojnega sodelovanja.

Prav to sodelovanje pa jeletos še posebej obetavno, saj bodo morali današnji 2. Jazz podij zaradi števila nastopajočih izvesti na Odru Zavarovalnice Maribor. Če je včerajšnji 1. Jazz podij v Sodnem stolpu poskrbel za umirjeno improvizacijsko uverturo pa se bo danes odvil pravi orkestrski spektakel s 33-imi člani! »Celotni program smo si zastavili kot čisto nov projekt, kjer bo na drugem podiju nastopilo 26 kitaristov, trije basisti, dva bobnarja ter dva gosta na saksofonu, Vasko Atanasovski in italijan Achille Succi,« je dejal vodja letošnjega Jazz podija Samo Šalamon. »Za ta namen sem napisal sedem novih komadov, ki pa so glede na številne kitariste zelo rokersko obarvani. Seveda še vedno gre za improvizacijo je pa ta z dvema bobnarjema veliko bolj udarna,« je dejal o današnjem dinamičnem koncertu.

 

Po dnevu oddiha pa lahko v sredo prisluhnete prav tako novemu projektu, ki ga uteleša 3. Jazz podij v Sodnem stolpu. Na tem podiju se vam bo premierno predstavil sekstet z dvema bobnarjema, dvema saksofonistoma, kontrabasom ter kitaro, ki naslednji dan odhaja tudi na Jazz festival Ljubljana. »Na tem podiju združujemo najboljše jazziste daleč naokoli, saj se nam bo pridružil basist iz New Yorka, bobnarja iz Italije ter Nemčije ter še dva saksofonista! Za ta poseben dogodek sem napisal osem skladb, s katerimi bomo na Lentu premierno posneli tudi ploščo v živo,« je še dodal Šalmun.

 

 

Nazaj na Novice